Cultuur

5 lessen die ik heb geleerd als eerste telewerker

Mijn bedrijf is onlangs in het licht van Covid-19 overgestapt op fulltime werken op afstand. Hier zijn vijf lessen die ik de afgelopen vier weken heb geleerd terwijl ik thuis werkte.

27 april 2020
Via
Angelique Parungao

Zoals veel mensen op dit moment is werken vanuit huis een nieuwe ervaring voor mij. Tuurlijk - bij Eko konden we ervoor kiezen om één keer per maand thuis te werken, maar om in het licht van Covid-19 ineens voor onbepaalde tijd over te stappen op het doen van het werk kostte het enige tijd om te wennen.

Aanvankelijk leek het idee om op afstand te werken een makkelijke zaak. Elke ochtend opstaan zonder aan mijn dagelijkse woon-werkverkeer te hoeven denken en rustig werken in het comfort van mijn eigen huis zonder afleiding klonk mij vrij eenvoudig in de oren.

Ik realiseerde me echter al snel dat werken op afstand geen wandeling in het park is. Er moesten veel aanpassingen gebeuren om ervoor te zorgen dat ik net zo productief en betrokken was bij mijn dagelijkse werk als op kantoor. Terwijl ik nog steeds in de leercurve zit, dacht ik dat het nuttig zou zijn voor mij om de top vijf dingen die ik tot nu toe heb geleerd in deze overgang te delen voor iedereen die ook net is toegetreden tot het werk van de thuisrevolutie.

Bestrijden van afleiding is moeilijk, maar wel te doen

Je zou denken dat het handhaven van de balans tussen werk en privéleven beter beheersbaar wordt als je vanuit huis werkt. In werkelijkheid worden al die afleidingen op de werkplek waar je net van af bent, al snel vervangen door afleidingen thuis. Met bed, tv en mijn koelkast binnen handbereik heb ik gemerkt dat het voor mij van cruciaal belang is om een werkschema aan te houden om te voorkomen dat ik buitenspel kom te staan. Ik begin mijn dag meestal net zo als wanneer ik naar het kantoor ga - wakker worden op hetzelfde moment, ontbijten, me aankleden en me klaarmaken voor mijn videogesprekken. De hele dag door zorg ik er ook voor dat ik niet wordt afgeleid door huishoudelijke taken terwijl ik werk. Het is zo moeilijk om de drang te weerstaan om de was te doen of om midden op de dag te gaan stofzuigen, dus ik zet een goede werkplek op waar ik niets te zien krijg dat mijn aandacht afleidt van het werk. Het helpt me om in de zone te komen en te werken zonder afgeleid te worden door dingen die ik na het werk kan doen.


Het is van cruciaal belang om op de hoogte te blijven van je taken...

Omdat mijn teamgenoten en ik vanuit verschillende locaties zijn gaan werken, is de communicatie en samenwerking met hen veel veranderd ten opzichte van toen we allemaal op kantoor waren. Om op de hoogte te blijven en ervoor te zorgen dat de taken niet achterop raakten, gebruikten we projectmanagementtools om in real-time samen te werken. Het hielp ons op de hoogte te blijven van onze deadlines, verduidelijkte wie verantwoordelijk was voor welke gebieden en gaf ons inzicht in de voortgang van de verschillende onderdelen van de projecten. Dit zorgde er niet alleen voor dat kleine taken niet onopgemerkt bleven, maar het zorgde ook voor meer zichtbaarheid en verantwoording over onze individuele rollen, ook al waren we verspreid.


Je hoeft het niet alleen te doen

De eenzaamheid is een van de meest voorkomende problemen die afgelegen werknemers overal tegenkomen, en al na een week begon ik te begrijpen waarom. Er zijn echter zoveel manieren om dit te bestrijden en het kost gewoon een beetje moeite van zowel u als uw teamgenoten om het in gedachten te houden. Ik heb de hele dag door gebruik gemaakt van chatberichten om een doorlopend gesprek te voeren met mijn verschillende collega's, of dat nu werkgerelateerd was of niet. Mijn team wijdde ook enkele dagen aan virtuele lunch, diners en happy hours via videogesprek als een manier voor ons om met elkaar in contact te blijven na het werk. Door deze snelle babbels en de wetenschap dat iedereen binnen handbereik is, voelde ik me gedurende de hele ervaring omringd door mijn team.


Trek de stekker uit het stopcontact als de werkdag is afgelopen

Volgens een rapport van Owl Labs werken degenen die op afstand werken meer dan 40 uur per week, dat is 43% meer dan hun collega's ter plaatse. Terwijl degenen die op afstand werken zeggen dat ze dat doen omdat ze houden van wat ze doen, kan al het werk en geen spel stress en burnout veroorzaken. Een belangrijke les die ik heb geleerd van werken op afstand is dat het goed is om de verbinding met het werk te verbreken als ik klaar ben met mijn dag. Het is verleidelijk om buiten werktijd werkberichten te controleren of door te gaan met het uitvoeren van taken, omdat ik nooit echt naar huis hoef te gaan, maar al die dingen zullen later ernstige gevolgen hebben. Ik heb geleerd om mijn werkuren in te stellen en ervoor te zorgen dat mijn meldingen worden gerepareerd, zodat ik ze niet langer dan die uren ontvang. Ons lichaam en onze geest moeten herstellen, en ervoor zorgen dat we gezond blijven is cruciaal om werk op afstand tot een succes te maken.


Het gebruik van een intuïtieve tool helpt veel

Uiteraard zou dit alles een stuk uitdagender zijn geweest als ik niet het juiste gereedschap bij de hand had gehad. Thuiswerken is veel afhankelijk van technologie, en het is cruciaal om de juiste te gebruiken om deze verschuiving zo naadloos mogelijk te laten verlopen. Nu mijn bedrijf is overgestapt op werken op afstand, ben ik blij dat ons platform alle tools en middelen bevatte die ik nodig had om effectief op één plek te kunnen werken. Het is immers niet zozeer een overgang als je je hele personeelsbestand virtueel mee naar huis kunt nemen.

Het ware potentieel van uw organisatie ontsluiten

Vraag een consultatie en een demo aan met een van onze experts om te bespreken wat Eko voor uw bedrijf kan betekenen.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Dank u wel! Uw inzending is ontvangen!
Oeps! Er is iets misgegaan bij het indienen van het formulier.